The Traveling Kid

De beste vakantiebestemming met kinderen kiezen? Zo doen wij dat!

In vijf stappen een vakantiebestemming met kinderen kiezen

Voor ons is het een sport om zelf de beste vakantiestemming te vinden. Natuurlijk worden wij ook geïnspireerd door foto’s op Instagram of mooie reisverhalen. Toch zijn niet alle bestemmingen even geschikt voor kinderen. Je moet met verschillende dingen rekening houden om tot de perfecte bestemming te komen.

Ons uitgangspunt is dat de vakantie voor iedereen leuk moet zijn, en dus niet alleen voor onze kinderen. Drie weken waterparken bezoeken past daarom niet in onze vakantieplanning. De afgelopen jaren heb ik een stappenplan gemaakt om de beste vakantiebestemming te kiezen voor vakanties met kinderen.

“Filter de opties, en bespaar tijd.”

1. Check het klimaat

Moet je per land gaan kijken wat de temperatuur per maand is? Nee, natuurlijk niet. Maak het jezelf makkelijk en zoek op ‘’beste vakantiebestemming + de maand waarop je weg wilt gaan’’. Vaak weet je ver van tevoren al in welke periode je vrij bent. Door het klimaat per maand te bekijken verklein je het zoekgebied enorm. Dat betekend niet dat het altijd alleen maar 30 graden hoeft te zijn. Maar zeker met kinderen onderneem je meer als de tempratuur aangenaam is. Op deze website (Beste reistijd | Reiskalender | KILROY (kilroyworld.nl)) staan de verschillende opties, met verschillende temperaturen, mooi omschreven per gebied/continent.

Vakantiebestemming Spanje

2. Hoe ver, en op welke manier wil je graag reizen?

Een reis met de auto beperkt je tot Europa. Ben je bereid verder te reizen, dan heb je een stuk meer mogelijkheden. Toch is de ene vliegreis de andere niet. Zo duurt een reis naar Bali minstens 17 uur. Naar ons idee is vliegen geen beperking, mits je goed nadenkt over vliegtijden en zelf heel relaxt bent. In onderstaande blog vertellen wij je hier mee over.

3. Wat voor type vakantie

Wil je drie weken strand, veel wandelen of cultuur zien? Bij een strandvakantie sla je logischerwijs de binnenlandse gebieden over. Voor de optie wandelen en cultuur zul je wat breder onderzoek moeten doen. Gelukkig heeft Naturescanner (Wandelbestemmingen | Beste landen om te wandelen (naturescanner.nl) al een mooie lijst gemaakt met goede wandelbestemmingen.

Ga je voor cultuur? Kijk goed wat bij jou past. Vind je rituelen interessant of geniet je meer van historie? Wij ontdekten dat onze voorkeur sterk lag in het buitenleven van Midden-Amerika.

Vakantiebestemming Cuba

4. Wat zijn de reisafstanden

Zeker als je veel verschillende dingen wilt zien is deze stap echt belangrijk. Peru en Chili zijn prachtige landen, maar de reisafstanden zijn enorm en de hoogtepunten liggen ver uit elkaar. Dit zijn absolute no-go’s als het gaat om een vakantiebestemming voor kinderen. Je zit dan meerdere keren bijna een hele dag in een bus. Dit is zeker met kleine kinderen niet prettig. Kies voor een land waarbij reisafstanden telkens maximaal drie uur zijn, met hooguit één uitschieter. Of kies ervoor om een deel van een land te zien, zoals zuid-Noorwegen. Hierdoor blijft het reizen voor de kleinsten leuk. En dat maakt het voor ons ouders ook veel relaxter.

5. Welke faciliteiten zijn er?

In landen buiten Europa kunnen de voorzieningen en medische hulp kwalitatief minder zijn dan wij hier gewend zijn. Dat hoeft geen probleem te zijn. Maar als je het fijn vind om westerse maatstaven na te leven moet je niet naar Cuba gaan. Denk dus goed na welke mate van luxe jij graag op vakantie hebt.

Malaria is ook een belangrijk punt. Jonge kinderen kunnen hier erg ziek van worden. Wij hebben malariagebieden (MALARIAGEBIEDEN | BEKIJK ONS REISADVIES! (thuisvaccinatie.nl) bewust ontweken. Wij zeggen dus niet dat je hier nooit naartoe kunt, maar ben je bewust van het hogere risico.

Overigens is het risico op een infectie in tropische landen altijd hoger. Daarom onderzoeken wij altijd hoe de medische zorg geregeld is in een land.

Scroll naar boven