The Traveling Kid

Avontuurlijk op reis: Backpacken in Bali met een peuter van 1,5 jaar oud!

Backpacken-met-kind-in-Bali

Backpacken door Bali met ons kind van 1,5 jaar oud

Zoals de meeste reizigers hadden wij ook een lijstje met landen die we absoluut wilden bezoeken. Backpacken in Bali met ons kind stond bovenaan en de vliegtickets waren geboekt. De reis zou via Flores en Lombok naar Bali verlopen, waarbij we vooral met een scooter zouden reizen. Toen kwam de coronapandemie en werd al snel duidelijk dat de reis niet door zou gaan.

In de periode van corona is onze dochter Mia geboren en zijn we met enige vertraging alsnog gaan backpacken in Bali met ons kind. We hebben de reisroute wel aangepast. Omdat Mia anderhalf jaar oud was, vonden we het geen optie om langere stukken achter elkaar te reizen. Daarnaast is een kind van 1,5 jaar oud nog redelijk kwetsbaar en wilden we niet het risico lopen om een infectie zoals malaria op te lopen. Omdat Bali relatief klein is en daardoor de afstanden tussen plekken kort zijn, was dit ideaal. Daarnaast is Bali een malariavrij eiland en is er goede medische zorg beschikbaar. Als laatste pluspunt is er een ruime keuze aan accommodaties. Het werd dus een rondreis op Bali.

Backpacken met kind in Bali

De reis naar Bali met een dreumes

De reis naar Bali is lang. Met een directe vlucht minimaal 16 uur. Omdat die tickets onbetaalbaar waren, hebben we gekozen voor een vlucht met korte overstaptijden. We hebben bewust gekozen voor twee keer overstappen, waarbij de vluchten telkens zeven uur duurden, gevolgd door een twee uur durende overstap. Anderhalf jaar is een uitdagende leeftijd voor een lange vlucht zoals die naar Bali. Mia kan en wil steeds meer en moest ook vermaakt worden.

Daarnaast had ze geen eigen stoel en moest ze dus op een Deryan Airtraveler bij ons op schoot slapen. Tijdens de overstapmomenten kon ons kind echt even haar energie kwijt en hadden wij ook wat ruimte. Hoe hebben wij het ervaren? Het was erg lang en soms best vermoeiend omdat je zelf weinig slaapt. Het vliegen met Etihad Airways maakte de reis een stuk aangenamer. Zonder een stoelvoorkeur door te geven of extra te betalen, kregen we bij iedere vlucht een plek met extra beenruimte. Hierdoor kon onze dreumes tijdens de vlucht meer bewegen en spelen.

Zouden we het opnieuw doen? Absoluut. Maar je moet je er wel echt op voorbereiden dat het een lange reis is en daardoor extra vermoeiend kan zijn. De goede service van de vliegmaatschappij was echt een verademing.

Backpacken met kind in Bali

Reisroute in Bali tijdens een backpack vakantie met dreumes

Na de lange reis wil je graag je spullen in een hotel achterlaten en lekker het zwembad in duiken. Ondanks dat Bali vrij klein is, zijn er relatief weinig hoofdwegen, waardoor veel verkeer over dezelfde wegen moet. Een korte reisafstand betekent dus niet altijd een korte reistijd. We besloten daarom om enigszins in de buurt van het vliegveld een hotel te boeken. Tijdens onze reizen geven we de voorkeur aan niet-toeristische hotspots, dus kozen we voor Jimbaran. De meeste toeristen verblijven hier in resorts. Verwacht geen tropisch strand. Wat het echter leuk maakt, zijn de eettentjes direct aan het strand. Omdat er ook veel locals komen, voelde het toch authentiek aan. Een heel aangename start en een fijn begin om de eerste twee dagen te acclimatiseren.

Backpacken-bali

Omdat veel mensen enthousiast zijn over Ubud tijdens backpacken met een kind Bali, vonden wij dat deze plek niet mocht worden overgeslagen. We hadden een hotel geboekt voor drie dagen, maar zijn er uiteindelijk maar twee geweest. Het dorp zelf gaf ons niet echt het gevoel dat we in Indonesië waren. Hoewel de rijstvelden erg mooi zijn, is de hele lengte van de weg volgebouwd met cafés en toeristenwinkels. De meeste huren een scooter maar met Mia erbij leek dit geen goede optie (dachten we op dat moment). 

We hoopten dat de Campuhan Ridge Walk de ervaring enigszins zou verbeteren, maar deze wandeling viel ook erg tegen. We voelden ons allebei niet echt op ons gemak en besloten daarom eerder te vertrekken. Het vooraf gemaakte reisplan moest dus worden aangepast. Omdat we behoefte hadden aan de zee en een tropische omgeving, besloten we naar de Gili-eilanden te gaan. We kozen voor Gili Air omdat dit het minst drukbezochte eiland leek te zijn.

Het is een heerlijke plek. Er zijn veel verschillende soorten eettentjes, een fijn strand met heldere zee, er is geen autoverkeer en het voelt toch authentiek. Wij verbleven bij Bambu Cottages. Voor Balinese begrippen is het prijzig, maar de kamers zijn ruim. Het zwembad had zoet water (niet elk zwembad aan zee heeft dat) en het ontbijt was inbegrepen aan zee. Dat is pas lekker wakker worden!

Kind in Bali

Het viel ons op dat er ontzettend veel verschillende accommodaties te vinden zijn in Bali, maar dat veel van hen niet geschikt zijn voor een vakantie met een dreumes. Onze dochter sliep in een Deryan reistentje. Ondanks dat de afmetingen compact zijn, heb je, zeker met de rest van de spullen, behoorlijk wat ruimte nodig. De meeste plekken in Bali lijken vooral ingericht te zijn op koppels en zijn daardoor te klein voor twee volwassenen en een reisbedje. Hierdoor kwamen wij snel uit bij relatief duurdere accommodaties. Natuurlijk is dit relatief ten opzichte van Nederlandse prijzen, maar we hadden vooraf toch op lagere kosten gerekend.

Na enkele dagen aan de stranden van Gili Air waren we toe aan rijstvelden en het binnenland van Bali. Omdat de Gili-eilanden aan de oostkant van Bali liggen, was het logistiek handiger om aan de oostkant te blijven. Zoals eerder vermeld, zijn er weinig hoofdwegen en is de reis naar het westen daardoor wat omslachtig. Onze keuze viel op Sidemen. Hier is wel toerisme, maar geen massa. En dit is een aanrader voor iedereen. Misschien zijn dit niet de rijstvelden van de brochures, maar hier hadden we voor het eerst het gevoel het echte Indonesië te ervaren. Het hoogtepunt was onze scootertocht door het binnenland. 

Terwijl we richting het dorp liepen met ons kind in de kinderdrager, zagen we een man voorbij rijden met een kind in een kinderdrager op een scooter. We hebben geen moment getwijfeld en besloten een scooter te huren, inclusief een helm voor Mia, en de weg op te gaan. Wat een fantastische ervaring was dat! We ontdekten afgelegen plekjes die we anders nooit hadden gevonden. Dankzij het stevige frame van de kinderdrager leunde deze comfortabel op het scooterzadel. En Mia? Die sliep heerlijk in “haar” backpack tijdens de tocht…

 

Kinderdrager-op-Scooter

Omdat het vakantie is en wij echte strand- en zeeliefhebbers zijn, was het na een paar dagen in het binnenland weer tijd voor de kust. We vervolgden onze reis naar Nusa Lembongan, een fijn eiland met wat meer toeristische invloeden. De kustlijn is wat ruiger met enkele strandjes in beschutte baaien. Op dit eiland zijn auto’s niet toegestaan, dus ben je afhankelijk van een scooter. Dat was na onze eerste scootertocht geen probleem! Net als de Gili-eilanden zijn de Nusa-eilanden bereikbaar per boot. De zee tussen de eilanden kan behoorlijk wild zijn, dus houd hier rekening mee als je gevoelig bent voor zeeziekte. 

Ondanks dat we ervaren zijn met boottochtjes, was het vrij heftig. Ook bleek dat jonge kinderen zeeziek kunnen worden, want Mia moest overgeven. Tijdens autoritten en boottochten gebruikten we de kinderdrager als stoel. Gelukkig is het kussen van de kinderdrager goed schoon te maken. Op het vasteland reisden we per auto met een privéchauffeur. Dit konden we ter plaatse regelen en is de meest gebruikelijke manier van reizen als je geen scooter hebt. De auto’s zijn van goede kwaliteit, maar hebben geen autostoeltjes. Voor de laatste dagen keerden we terug naar een resort in Jimbaran. Gewoon even alles verzorgd, met comfortabele bedden en prettige voorzieningen voordat we weer naar huis vlogen.

Activiteiten tijdens een vakantie in Bali met dreumes

Bali is een geweldige plek voor cultuurliefhebbers. Overal vind je tempels en veel daarvan zijn goed te bezoeken. Tijdens onze reis hebben we er twee bezocht. Het is prachtig om te zien hoe belangrijk het geloof is voor de Balinezen en hoe het hun dagelijkse leven doordringt. Dit beperkt zich niet alleen tot de tempels. Ook thuis en bij hotels zie je dat ze hier erg mee bezig zijn. Een ochtendgebedsritueel kan zo maar een uur duren. 

Voor wandelliefhebbers is Bali misschien niet de meest ideale bestemming. Hoewel er wel enkele wandelingen zijn, zijn er niet veel grote gemarkeerde wandelroutes zoals je die in andere bestemmingen zou vinden. Tijdens onze reis hebben we een paar wandelingen gemaakt, voornamelijk in de omgeving van Sidemen. Eén van deze wandelingen was met een gids door de prachtige rijstvelden. Dit was een geweldige manier om meer te leren over de rijstteelt en de lokale gemeenschap. Het voelde erg authentiek en zonder de gids hadden we dit niet kunnen ervaren. 

Tim heeft ook een wandeling gemaakt naar de top van Mount Agung. Deze hike begint ’s nachts en leidt naar de top van de vulkaan, waar je bij zonsopgang een adembenemend uitzicht hebt. Deze tocht is echter niet geschikt om met een kind te doen dus Tim heeft deze wandeling alleen gemaakt. Het was een onvergetelijke ervaring die zeker de moeite waard was.

Mount Agur

Wat overal opviel is hoe kindvriendelijk de bewoners van Bali zijn. Overal waar we kwamen stond Mia in de spotlights. Het enthousiasme van de Balinezen voelde ook oprecht. Het feit dat ze zelfs speciale kleding haalden voor Mia tijdens een tempelbezoek laat zien hoe gastvrij en zorgzaam de lokale bevolking is.

Wat we erg miste in Bali was het buitenleven. Alles wat buiten gebeurt is vaak werk gerelateerd. Er zijn veel cafés en eettentjes, maar die zijn vooral gericht op toeristen. Hier word vaak ook de bekende westerse muziek gedraaid en is er veel keuze uit westers eten. Als dit je ding is dan zit je in Bali absoluut goed. Aangezien wij de straatcultuur zoals die in Midden-Amerika echt helemaal fantastisch vonden viel dat hier erg tegen. Het was zelf een beetje een afknapper. Ondanks dat was het backpacken met ons kind in Bali erg geslaagd. Veel mooie dingen gezien en heel wat ervaringen rijker.

Wil je ook met jou kind gaan backpacken in Bali? Huur bij ons een kinderdrager of reisbedje!

Scroll naar boven