The Traveling Kid

Schotland ontdekken met kinderen: Een onvergetelijke rondreis met ons gezin

Rondreis Schotland met kind

Rondreis Schotland met kind

Tijdens deze vakantie hebben wij een rondreis door Schotland gemaakt met ons kind. We wilden hier al langer naartoe, maar telkens was de kans op slecht weer een argument om niet te gaan. We besloten onszelf daaroverheen te zetten en goed voorbereid, met onze eigen auto, in oktober de overtocht te maken. Omdat we twee weken vakantie hadden duurde de rondreis zelf 12 dagen.

Waarom een rondreis door Schotland?
De natuur in Schotland is prachtig, er zijn veel goede accommodaties voor kinderen en je kunt er erg goed wandelen. Een perfect land voor een actieve vakantie dus. Uit ervaring weten we dan je prima een rondreis met een kind kan maken mits de afstanden niet te groot zijn. De plekken die wij wilde bezoeken waren op twee tot drie uur rijden van elkaar af en dat is dus prima te doen.

Rondreis Schotland met kind

Zoals de Schotten zeggen;
”Er is geen slecht weer, alleen slecht materiaal.

De bootovertocht naar Schotland
Omdat wij graag met onze eigen auto rijden vanwege de ruimte, was een bootovertocht de beste keuze. De ferry gaat vanuit IJmuiden naar Newcastle in Engeland. Het is met overnachting en er is genoeg te doen op de boot, dus het vakantiegevoel begint meteen al. Wij kozen voor een hut met zeezicht. Niet alleen om lekker naar buiten te kijken, maar ook omdat je dan minder last hebt van het geluid van de motoren. Onze dochter vond het prachtig.

Reisreis Schotland met Kind

Bezoek van de west highlands in Schotland
Er is zoveel te zien in Schotland dat je tijdens een rondreis van net geen twee weken echt keuzes moet maken. Wij zijn echte natuurliefhebbers, en dan ontkom je niet aan de Highlands in het westen. Dit gebied is behoorlijk uitgestrekt en staat bekend om het wilde landschap en de prachtige wandelingen.

Wij zijn gestart in Balloch. Het dorp zelf vonden wij niet heel bijzonder. De wandeling bij Cashel Farm was echter prachtig. Na de wandeling wilden we lokaal eten, en waar kan dat beter dan in een pub? Bleek dat een pub een vergunning moet hebben om minderjarigen binnen te laten, en dan mag er ook alleen maar gegeten worden. De pub in Balloch had überhaupt geen vergunning voor kinderen, dus werd het pizza in plaats van lokaal Schots eten.

Onze reis vervolgde naar Glencoe. De reis hiernaartoe loopt dwars door de Highlands, en het gebied is erg indrukwekkend! Je begrijpt direct waarom er zoveel films zijn opgenomen. Glencoe ligt dicht bij het Glenfinnan Viaduct. Dit is de plek waar de Hogwarts Express van Harry Potter op gebaseerd is. Vanaf de weg moet je een klein stukje lopen en heb je drie keer per dag de kans om de stoomtrein voorbij te zien rijden vanaf een hoger gelegen heuvel. Je kunt ook met deze trein reizen. De tickets zijn erg snel uitverkocht en moeten dus op tijd worden gereserveerd.

Harrie Potter trein

Omdat we ondertussen al heel wat hadden bezocht en gewandeld, was het tijd om een activiteit te kiezen voor onze dochter. Het regende af en toe en daarom was buitenspelen niet altijd handig. Gelukkig is er in Glencoe een indoor speelplek waar ze al haar energie kwijt kon.

Isle of Skye
Onze reis vervolgde naar de Isle of Skye, ook een plek die je eigenlijk niet mag missen tijdens een rondreis door Schotland met je kind. De wilde natuur, de kleine dorpjes en de ruime keuze aan wandelingen maken het een plek waar je makkelijk een week kunt verblijven. We hadden een pechdag en er viel meer regen dan gehoopt. Dankzij de regenhoes voor de kinderdrager had onze dochter hier geen last van. De goede voorbereiding had geholpen!

Rondreis Schotland met Kind

De laatste stop was in Pitlochry, gelegen ten zuiden van het Cairngorms National Park. Ondanks dat de natuur nog steeds uitgestrekt is, zijn er hier iets meer dorpjes dan in de Highlands. Hier konden we wel naar de pub gaan en hebben we genoten van de typisch Engelse sfeer. Omdat onze dochter het wandelen een beetje beu begon te raken, wilden we weer iets leuks voor haar doen. Perth lag op een half uur rijden, en omdat dit een grotere stad is, was er ook een binnenzwembad met glijbaan. Het was voor haar een fijne afwisseling.

De ferry zou twee dagen later weer terug naar Nederland vertrekken. Om wat meer rust te creëren, besloten we vanuit Pitlochry naar Newcastle te rijden en daar te overnachten. Hierdoor hadden we op de vertrekdag zelf wat meer rust. Onderweg zijn we gestopt voor een wandeling door het mooie Edinburgh.

Accommodaties in Schotland tijdens de vakantie
In elk dorp zijn er verschillende wandelingen en is overal een Airbnb te vinden. De accommodaties tijdens de rondreis in Schotland waren dus vooral uitgezocht op basis van reisafstand en betaalbaarheid. Om toch een beetje privacy te hebben, wilden we graag een ruimere kamer of twee aparte slaapkamers. Ondanks het ruime aanbod zijn de prijzen vrij hoog. Om het betaalbaar te houden, zaten we vaak op plekken buiten de dorpen. Hierdoor zaten we wat minder centraal, maar hadden we wel het idee het échte Schotland te ervaren.

Wil je ook een rondreis gaan maken in Schotland? Huur bij ons een kinderdrager, buggy of reisbedje!

Scroll naar boven