The Traveling Kid

Reis door Cuba: Een kleurrijk backpackavontuur met ons kind

Backpacken-in-cuba-met-kind

Backpacken in Cuba en een verjaardag in Havana

Omdat het backpacken in Cuba met ons kind een fantastische ervaring was delen wij graag ons reisverhaal.

Waarom Cuba?

Tijdens onze eerdere reis in Nicaraqua genoten we van de sfeer en levendigheid op straat. Omdat wij in het voorjaar op vakantie wilden gaan, hebben we ook heel praktisch gekeken welke landen klimaat technisch geschikt waren. In Midden-Amerika is ieder land geschikt om in maart naartoe te gaan, omdat er geen regen of orkaan seizoen is. Cuba heeft aantrekkelijke reisafstanden. En dat is met een dreumes erg prettig. De oude Fidel Castro-invloeden waren volgens andere reizigers nog steeds zichtbaar, hoewel de modernisering snel plaatsvindt. Een goede tijd dus om richting Cuba te vertrekken voor een backpackvakantie met ons bijna jarig kind.

De reis naar Cuba met onze dreumes

Wij vlogen via Madrid naar Cuba. Er valt rechtstreeks te vliegen met Tui, maar deze tickets zijn vrij duur als je geen pakketreis boekt. Omdat Mia tijdens de vakantie twee jaar zou worden, moesten wij een eigen stoel boeken. Hoewel de reis dus wat duurder werd, was de vliegreis zelf hierdoor heel relaxed. Mia kon op haar eigen stoel slapen, waardoor je zelf heel wat meer bewegingsvrijheid hebt. Omdat we geen zin hadden in schreeuwende taxichauffeurs bij aankomst, hadden we via onze eerste accommodatie een taxi geregeld die ons op kwam halen. Deze was er stipt volgens afspraak en volledig in Cubaanse stijl.

Backpacken-in-cuba-met-kind

“Prachtige natuur en een heerlijke sfeer. Wij zijn fan van Cuba!”

Reisroute in Cuba tijdens een backpackvakantie met dreumes

De reisroute hebben we zelf uitgestippeld aan de hand van tips op internet. De meeste van de plaatsen zijn overigens de bekende toeristische plekken tijdens een rondreis in Cuba. Hierdoor is het vervoer tussen de plaatsen onderling goed te regelen en is er genoeg keuze in accommodaties. Wij sliepen bijna altijd bij een casa particular. Dit komt neer op een B&B en is de meest gebruikte en goedkope manier van overnachten. Omdat internet niet betrouwbaar zou zijn in Cuba, werd de reis en de meeste accommodaties vooraf vastgelegd via Airbnb.
Cuba is verrassend veelzijdig! Iedere plek heeft een totaal ander landschap en andere activiteiten. Telkens verbleven we drie tot vier dagen op locatie. Hierdoor gaven wij ons kind de tijd om bij te komen van het reizen tijdens onze backpackvakantie. Eigenlijk zorgde het ook voor ons voor een heel relaxed gevoel.

Backpacken-in-cuba-met-kind

Na te zijn aangekomen in Havana, hadden wij en onze dochter twee dagen de tijd om te acclimatiseren in Cuba. Door rustig in het andere ritme te komen en te wennen aan de warmte, zorg je voor een goed begin van de vakantie. Daarbij is Havana een stad met zoveel historie vanwege de revolutie dat deze ook niet overgeslagen mag worden. Door de twee dagen in Havana konden we gelijk wennen aan de cultuur. Cuba is een land met heel veel bijzondere gebruiken. De officiële wisselkoers (door de overheid beheerst) is een stuk lager dan de koers via straathandelaren. Het is normaal dat niet al het eten verkrijgbaar is en al snel leer je te onderhandelen bij alles wat je nodig hebt.

Vanuit Havana zijn wij met de Viazul-bus naar Viñales gereden. De Viazul-bus is een bus die alleen door toeristen gebruikt wordt. Het is goedkoop, maar te duur voor de Cubanen zelf. De bussen zijn voorzien van airco en rijden stipt op tijd. Zoals zo vaak deze reis gebruikten wij de backpack als stoeltje in de bus en kon Mia lekker slapen

Backpacken richting Viñales

Viñales is echt prachtig. Dit is de plek waar de tabak van de bekende kwaliteitssigaren verbouwd wordt. Ondanks dat er veel toeristen naartoe gaan, voelt het erg kleinschalig en landelijk aan. Wij verbleven bij Leibis en Papito . Een eenvoudige slaapplek met uitzicht over de akkers en heuvels. Een superlieve gastvrouw én een zwembad. En dat is niet overal zo, aangezien accommodaties lange tijd geen zwembad mochten hebben van de overheid. Je kunt hier ook mooie wandelingen maken, en dat hebben we dus ook gedaan. 

Bij de eerste wandeling zijn we met Mia in de kinderdrager onder begeleiding van een gids voor zonsopkomst naar een hoger gelegen deel van een heuvel gelopen. Hierdoor hadden we een prachtig uitzicht over de vallei. Een dag later maakten we een wandeling door de vallei zelf. Onderweg kwamen wij boeren tegen die hun land nog met een os bewerkten en rende Mia achter kippen en varkens aan. Het boerenleven zoals het honderd jaar geleden in Nederland ook ging.

Vinales-Cuba

Na vier dagen was het tijd om door te reizen naar een minder bezochte plek. Via een taxi colectivo, een deeltaxi en hierdoor goedkoper, reisden wij in 1,5 uur naar Las Terrazas. Het dorp is ontstaan als ecologisch project. Het is een supergroene beboste omgeving met enorm veel rust. Hotel Moka is het enige hotel en ligt boven het dorp. Het is aan de prijzige kant, maar voor Cubaanse begrippen erg luxe en met een prachtig uitzicht. Omdat het ook een zwembad heeft, is het ideaal om na de ochtendwandeling lekker met je kind het zwembad in te springen.

Backpacken richting Trinidad in Cuba

Onze reis vervolgde naar Trinidad. Dit was de langste trip van de vakantie. We kozen ervoor om dit met een privétaxi te doen. De bustijden sloten niet handig aan en daardoor zou de reis erg lang duren met het openbaar vervoer. Met een kind van twee moet het niet onnodig lang duren. Vervoer is een bijzondere aangelegenheid in Cuba, dus lees je vooraf goed in. De reis duurde ruim vijf uur en ging echt op z’n Cubaans. Wij moesten twee keer overstappen. Dit werd pas vermeld toen we daadwerkelijk moesten overstappen, en een van de taxi’s was een Lada zonder handgrepen (al is dit niet ongewoon in Cuba). Ondanks dat was iedereen even vriendelijk en hebben we vooral heel veel gelachen.

Trinidad zelf is naar ons idee de meest complete stad van Cuba. Je kunt er mooi wandelen in het nabijgelegen natuurpark Topes de Collantes. Wij kozen voor een hike naar de Vegas Grande waterval. Deze wandeling is prima te doen met de vooraf gegeven aanwijzingen van de taxichauffeur. Het is ongeveer een uur heen en een uur terug lopen. Het laatste gedeelte gaat over een pad dat redelijk steil naar beneden gaat. Ons kind zat in de kinderdrager en heeft de hele heen route geslapen. Terwijl wij in het water plonsden onderaan de waterval stond de kinderdrager als stoel op de grond en sliep Mia heerlijk verder.

Backpacken-in-cuba-met-kind

Aan de andere kant van Trinidad is er een prachtige zee op 15 minuten rijden van het centrum. Na al de activiteiten is het tijd om de stad in te gaan. Vooral ’s avonds hangt er een heerlijke sfeer vol Cubaanse muziek en zijn er veel leuke eettentjes.

Er is een deel van Cuba dat in de tijd van Castro is ontwikkeld om toeristen te trekken en hierdoor geld te verdienen. Dit gedeelte ligt in Varadero en bestaat vooral uit all-inclusive resorts. Eigenlijk niets voor ons. Maar na de vele activiteiten vonden wij het voor zowel onszelf als onze dochter fijn even niets te hoeven. De zee is er prachtig en over het eten hoefden wij gezien het all-inclusive concept niet na te denken. Dit was een goede keuze en zijn we echt tot rust gekomen. 

De meeste andere gasten reizen direct naar Varadero en zien de rest van het land niet. Dat merk je en het is best treurig om te zien. Er wordt geklaagd dat het eten eentonig is, maar ze hebben geen idee hoe ruim het buffet is voor Cubaanse begrippen. Mensen laten eten staan maar weten niet hoe lastig het is voor Cubanen om überhaupt aan al dat verschillende soorten eten te komen. Mocht je dus overwegen naar een resort in Cuba te gaan, bedenk dan goed dat het niet is zoals westerse of Caribische resorts.

Omdat het op een uur van Havana ligt, zijn wij er gebleven tot de vertrekdag. Met de Viazul-bus zijn wij afgezet in Havana waar wij nog even wat van de beroemde sfeer konden proeven voordat wij de reis terug naar Nederland maakten.

Oldtimers-Havana-Cuba

Activiteiten tijdens het backpacken in Cuba met een kind

Zoals al eerder aangegeven is Cuba enorm veelzijdig. Er zijn veel nationale natuurparken waar je volop kunt wandelen. Sommige zijn alleen per gids te bereiken, maar er zijn er genoeg waar een gids niet nodig is. De meeste activiteiten kun je bij je eigen casa regelen. Hierdoor verdient je gastheer of gastvrouw er ook wat aan in plaats van een boekingsbureau. Wij kozen ervoor om in de ochtend te gaan wandelen om in de middag terug te zijn bij onze accommodatie. Hierdoor kon Mia nog even afkoelen voordat ze aan haar middagslaapje begon.

Cuba is een lang maar smal eiland. Ideaal voor een dagje strand met jou kind tussen het backpacken door. Zeker aan de noordkant van het eiland, het deel waar wij ook zaten, is het strand altijd binnen 1 uur rijden te bereiken

Havana kun je op verschillende manieren ontdekken. Wij kozen ervoor om naast onze stadswandelingen ook met de Havana Bus Tour mee te liften. Je kent ze wel, de bekende rode bussen met open dak. Een paar jaar geleden vonden we dit echt verschrikkelijk. Nu wij een kindje hebben, komen we erachter dat het best leuk is. Mia kon lekker rondkijken met de wind door haar haren en wij zagen wat van de stad. Daarnaast is een ticket de hele dag geldig en kun je de bus dus ook als een soort taxi gebruiken

Ben je een moeilijke eter, dan kun je het wat lastiger krijgen. Er werden doemscenario’s geschetst dat er geen eten zou zijn. Wij hebben deze ervaring absoluut niet. Er is altijd iets met vis, vlees, kip of vegetarisch te eten. En altijd met rijst of aardappel. Er is altijd brood. Soms met kaas en soms met een soort worst. De keuze is soms beperkt, maar verhongeren zul je nooit en onze dochter heeft geen last gehad van het beperkte menu. Bij een restaurant staan er twaalf dingen op de kaart waar er uiteindelijk maar zes beschikbaar zijn. Vraag dus goed vooraf wat ze wel en niet hebben. Uiteindelijk moesten wij er vooral om lachen.

backpacken-in-cuba-met-kind

Ondanks de armoede is Cuba zo ontzettend sfeervol. Er is continu muziek op straat te horen, mensen leven buiten en iedereen is ontzettend behulpzaam. Mensen proberen dingen aan te bieden, maar als je dit weigert wordt er nooit doorgezeurd en krijg je vriendelijk een hand. Ook naar kinderen toe zijn alle Cubanen super vriendelijk en is niets te veel. Wij zijn absoluut verliefd geworden op Cuba en raden je dit zeker als ideaal vakantieland aan als je wilt backpacken met je dreumes. Wij adviseren je om vooraf deze documentaire te kijken om te begrijpen waarom Cuba zo bijzonder is.

Wil je ook gaan backpacken in Cuba? Huur bij ons een kinderdrager of autostoeltje!

Scroll naar boven